A szobatisztaságra nevelés

Az alomtól való elszakadás az új környezetbe történő beilleszkedés nehéz időszak a kiskutya életében. De az új gazdinak is sok izgalmat, örömöt és valljuk be néha bosszúságot is jelent a kölyök megérkezése. Ilyenkor többnyire mindenki megpróbálja előre kialakítani a kutya mozgáskörzetét az állandó helyet ahol enni és aludni fog. A kiskutya többnyire teljesen véletlenszerűen és váratlanul az arra legkevésbé alkalmas helyen végzi el a dolgát. Legtöbbször a szőnyegen vagy a lábtörlőn hagyja a névjegyét. 

Több lehetőség is van a balesetek elkerülésére. Legjobb lenne, ha állandóan felügyelhetnénk, de lássuk be ez a mai világban nem igazán kivitelezhető. Jó lenne ha sokat lehetnénk vele a szabadban de amikor hozzánk kerül egy vagy maximum két oltással rendelkezik, ami nem biztosít számára megfelelő védettséget a számukra veszélyes fertőző betegségekkel szemben.

Ez nem könnyű feladat. Manapság már nincs olyan hely ahol ne fordulnának meg kutyák. Ezek közül elég, ha csak egy hordoz valamilyen fertőzést ez nagy veszélyt jelenthet a még védtelen kiskutya számára. Ha nincs saját kertünk, akkor csak az jelenthet védelmet ha a lakásban kerítünk el neki egy olyan területet ahol könnyen tudjuk tisztán tartani. Itt pelenkára is szoktathatjuk kutyusunkat. 

A szobatisztaságra nevelésben az etetésnek és itatásnak is szerepe van. Kis korban még naponta többször kell enni adni a kiskutyának. Emésztése sokkal gyorsabb, mint a felnőtt kutyáknak, ezért az első időben többször kell a dolgát elvégeznie. Etetés és itatás után célszerű arra a helyre vinni, ahol szeretnénk, hogy a dolgát elvégezze. Már a kiskutya is jól ért a hangsúlyból, és gesztikulálásból. Először még nem mindig sikerül a megfelelő helyre végezni el a dolgát, de ezért soha nem szabad bántani. Megverni vagy bele nyomkodni az orrát a pisibe, kakiba. Nem szabad, mert félős, bizalmatlan kutyust nevelünk így belőle. Elég ilyenkor erélyesebben rászólni, abból már érteni fogja, hogy most rosszat csinált. Amikor jót cselekszik, akkor meg kell dicsérni, így tanulja meg mi a helyes viselkedés.

Begi