Tippek a kutya egészségéért

Fürdetés

1. lépés

A yorkshire terriert általában kéthetente-havonta kell fürdetni. Fürdetés előtt készítsünk ki minden kelléket, hogy ne kelljen kapkodni! Nagyon fontos, hogy kutyák számára kifejlesztett, bőr specifikus sampont válasszunk. Mindenképp tartsuk szem előtt, hogy a sampon nem tartalmazhat mesterséges illatanyagokat és színezéket, ugyanis ezek irritálják a kutyus bőrét és elnehezíthetik vagy bolyhossá tehetik a bundáját. Ügyeljünk a hígítási arány betartására! A biztonságérzetet növeli a kádba helyezett csúszásgátló gumiszőnyeg. Sose hagyjuk magára a kádban!

2. lépés

Ha hosszú szőrű kutyánk van, fürdetés előtt bontsuk ki bontókefével az összes szőrcsomóját, majd fésüljük át először ritkább, majd sűrűbb fogú fésűvel a problémásabb területeket is, hogy elkerüljük az összegubancolódást. A sampont alaposan dörgöljük be a bundájába. Ezt a szőr növekedésével megegyező irányban végezzük. Így megakadályozhatjuk, hogy gubancok alakuljanak ki. Ne körkörös mozdulatokkal dolgozzunk, mert különben a kutyus bundája összecsomósodhat.

3. lépés

Jó alaposan öblítsük ki a sampont. Ha ezt nem tesszük meg, a samponmaradék kiszárítja a kutya bőrét, bundája pedig fakóvá, bolyhossá válhat. Egy műanyag pohárból öntsünk vizet a bundájára, és győződjünk meg róla, hogy nem maradt sampon az olyan nehezen öblíthető területeken sem, mint a has és a nyak.

4. lépés

A bundát finoman fújjuk be kondicionálóval. Mivel a yorki bundájának simának és fényesnek kell lennie,szükség van kondicionálóra, de a „nehéz” kondicionálók lehúzhatják a bundáját. Az is megoldás lehet, ha egy fele kondicionáló-fele víz keveréket használunk. Ennek használatával könnyebb lesz a fésülés is.

5. lépés

Tekerjünk a kutyus köré egy törölközőt. Így a bundája beszívja a felesleges nedvességet, és nem fog mindent összefröcskölni, amikor megrázza magát. Ráadásul így a szárítási időt is a felére csökkenthetjük. Használjunk vastag, bolyhos törölközőt, mert az sok vizet szív be, és melegen tartja a vizes kutyust.

6. lépés

Finoman dörgöljük meg a törölközővel. Ne dörzsöljük erősen, különben összegubancolódik a bundája. Ehelyett finoman és szaporán dörgöljük. Így nem csomósodik össze a szőr, és szárítás is könnyebb lesz.

7. lépés

Mindaddig szárítsuk a kutyust, amíg teljesen meg nem szárad. A hajszárítóhoz már kölyökkorától szoktassuk hozzá, ne használjunk túl forró fokozatban, és ne tartsuk túl közel a kutyához. A szárítást a nyakon és a mellkasnál kezdjük, ugyanis ezek különösen érzékeny területek, és nem szabad sokáig nedvesen maradniuk. A test többi részének szárításakor a műveletet hátulról kell kezdenünk, szakaszonként haladva.

Fésülés

Mivel a yorkit nem szabad szárazon fésülni, a műveletet vagy fürdetés után kell végezni, vagy pedig egy permetezőflakonba kell vizet tölteni (Én Glisskurt használok), és azzal befújni a bundáját. Kisméretű kefével és fémfogú fésűvel dolgozzunk, ennek fogazata ne legyen sem túl sűrű, sem túl ritka. A pofiját és a füleit azonban nem szavad hagyományos kefével fésülni, mert ezek érzékeny területek. Lassú, óvatos mozdulatokkal haladjunk, hátulról előrefelé, és mindig a szőr növekedési irányával megegyezően fésüljük a bundáját. Utolsó lépésként egy lekerekített fogú fésűvel (ez azért fontos, hogy ne sértsük meg a bőrét) szintén a szőr növekedési irányával megegyezően fésüljük végig a bundát, hogy ellenőrizzük, megfelelően fellazult-e, illetve hogy nincsenek-e benne csomók. A gubancok kialakulását egyébként úgy előzhetjük még legjobban, ha naponta megfésüljük. Ha nincs türelmünk a rendszeres napi fésüléshez, a rövidre nyírt, Westi-szerű fazon is jól áll a yorki-nak.

Szemtisztítás

Mindig tisztítsuk ki a felgyülemlett váladékot a kutyus szemének sarkából. Ha kell, ezt akár naponta tegyük meg. Ehhez használjunk meleg vízzel átitatott tiszta, puha kendőt vagy vattacsomót, és finoman töröljük ki a váladékot. Ezután óvatosan töröljük szárazra a területet.

Fültisztítás

A kutyus fülét is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nem gyűlt-e össze benne túl sok fülzsír, illetve nincsenek-e benne atkák. A hallójáratnak és környékének mindig tisztának és szagtalannak kell lennie! Néha megkérhetjük az állatorvost, hogy szabadítsa meg a kutyust a fülében lévő szőrtől. A fül felső egyharmadáról rendszeresen le kell nyírni a szőrt, mert a túl sok szőr súlyától lekonyulhat a kutya füle.

Az egyik leggyakoribb körülmény, amit az állatorvosok naponta látnak  az élesztőgombák, a baktériumok vagy a gomba által okozott fülfertőzés. Rövid és átfogó útmutatót írtam a legjobb kutyafül-tisztítószerekhez a kutya fülvédő útmutatójával együtt.

A kutya fülének alakja nem olyan mint a mienk ezért a vatta vagy gézlap használata magában hiába való lenne mert nem lehetne el érni vele a kutya L alakú fülcsatornájának a végét.

A legtöbb kutyatulajdonos figyelmen kívül hagyja a kutya füleinek higiéniáját és már csak akkor kezd aggódni amikor meg történ a baj. A rendszeresen el végzet fültisztítás rendkívül egyszerű egy-két percet is igénybe vehet. A kutya számára ezt teljesen fájdalom mentes, bár nem kellemes érzés, de szükséges, ha azt szeretnénk hogy kutyánk füle egészséges legyen.

A kutya füleinek tisztítása nem könnyű feladat, hacsak nem használod a ma elérhető legjobb kutyafül-tisztítót. Ez azért van, mert a kutya füle érzékeny folt, így a kutyák hajlamosak mozogni. A megfelelő fülvédő használata a kutyák számára az, ami sok bajtól mentesíti Önt és kis kedvencét!

A mancsok ápolása

A hosszú- és szálkás szőrű fajták esetében a mancsok között is érdemes rendszeresen kivágni a szőrt, így megakadályozhatjuk, hogy sár vagy kosz ragadjon bele. Ha a kutyus karmai nem kopnak megfelelően, 2-3 havonta vigyük el kutyakozmetikába, ahol szakszerűen levágják. Ha ezt elmulasztjuk, nehézkessé válik számára a járás, sőt az is előfordulhat, hogy deformálódnak az ujjak.